Oldalak

2012. január 23., hétfő

Kakaós csiga

Már napok óta tervezem, hogy sütök valami finomat, amit a gyerekek is szeretnek és vacsorára is megfelel.
Kelt tésztát dagasztottam kakaós csigának, és kétféleképp is elkészítettem.

 Tészta:
 1 kg liszt
10dkg porcukor
1 csipet só
5 dkg élesztő
0,5l tej
4 ek. étolaj
3 tojás sárgája

 Töltelék:
  porcukor
  kakaó
 10dkg vaj



A felső képen a szirupos változatot látjátok, ami úgy készült, hogy 2 egységnyi cukrot felfőzünk, 1 egységnyi vízzel, amíg elkezd sűrűsödni. Belekeverjük a kakaót és egy kis vajat, csomómentesre keverjük. Ezt a masszát kenjük a tésztára, kicsit folyós lesz, de nem kell megijedni, szétkenhetjük a csigák tetején is. Forró sütőben 15 percig sütjük.
 A tészta receptje:  Két dl langyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarjuk. A lisztet finom lyukú szitán beleszitáljuk a kelesztőtálba, mehet egy kevés só és a porcukor, legjobb ha ezt is leszitáljuk. Kimérjük a 4 evőkanál olajat, tojás sárgája, és ha felpúposodott az élesztős tej, összeállítjuk a masszát. A maradék 3 dl tejet a végén öntjük hozzá és alaposan átgyúrjuk. Én sajnos kézzel, de ha valaki jobban gépesítve van a konyhában, annak gyerekjáték összedobni a csigákat. Meleg helyen kelesszük a tésztánkat, ha már a duplája az eredetinek, jöhet a nyújtás.Egy nagy téglalapot nyújtsunk, ha jó a szélessége, nagy tekercset kapunk. Most az enyém nem lett valami tökéletes, nem nyújtottam elég szélesre. Megkenjük a kakaós sziruppal, feltekerjük és felkarikázzuk, kb. 2-3 cm vastagra. Sütőpapíron sütjük, de egy fél órát még pihentetjük a tepsiben.

 A sima változatnál / alsó kép/ a tésztát megkenjük egy kis olvasztott vajjal, rászitáljuk a kakaót, majd a porcukrot is, úgy hogy teljesen befedje a tésztát. Ismét tekerjük és felszeleteljük, pihentetés után mehet a sütőbe, kb. 15-20 percre.Még forrón meglocsolhatjuk forró tejjel, hogy jó szaftos maradjon. Ha először sütünk, 10 perc után lessük meg a csigákat, nehogy kiszáradjon, ne adj isten rá égjen a kakaó, ha már szép barna, kész is van. Egy bögre házi tejjel a legfinomabb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése