Oldalak

2012. január 22., vasárnap

Csikós tokány

Karalábé leves mellé ajánlom ezt a receptet, de bármely zöldség leves előkészíti ezt a finom, szaftos tokányt.

fél dl zsiradék
3 fej hagyma
fél fej fokhagyma
20 dkg füstölt szalonna
1 kg sertéshús /lapocka/
5-6 paprika
4-5 paradicsom
só, bors
1 kk. pirospaprika
darált erős paprika /ízlés szerint/
1 pohár tejföl
 kevés liszt





Kevés zsíron megpirítom a hagymát, szinte együtt a szalonnával,-természetesen a saját itthon füstölt szalonnámmal- majd hozzáteszem a csíkokra vágott húst. Bármely hús féleséget választhatunk sertésből, én speciel a lapockát szeretem, mert nem olyan száraz mint a comb, a tarját meg inkább cigány pecsenyéhez használom fel. Fűszerezzük ízlés szerint, lehet egy kicsit csípősre csinálni. Hozzávágjuk a paprikát, a paradicsomot héj nélkül felkockázzuk,így kerüljön bele, majd megszórjuk fűszer paprikával. Mivel még mindig tél van, én a saját készítésű lecsómat használom. Nincs más dolgunk csak kóstolgatni, és ha elfőtte a saját levét, fel öntjük egy kis vízzel. Ha a husink megpuhult, egy kevés tejfölös habarást készítünk, ezzel sűrítjük a szaftot. Készíthetünk sima habarást is, és a tejfölt külön kikeverve adjuk az ételhez. Szerintem a legjobb körete a nokedli, ill. galuska, de mehet hozzá tészta, rizs ,esetleg tarhonya.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése