Oldalak

2012. január 12., csütörtök

Szilvás gombóc

 

Egy húsos tartalmas leveshez mi illene jobban egy édes tésztánál. Ma a palóc leves mellé szilvás gombócot készítettem. El lehet vele játszani egy ideig, de igazán megéri a fáradtságot.Ugyan tél van, de a fagyasztóban mindig van többféle gyümölcs is, érdemes szezonban felkészülni a hideg hónapokra , nagyon kényelmes és
olcsó, a hűtőben válogatni az alapanyagok közt. Hagyományosan mindig a szilvás gombóc ugrik be, de számtalan recept közül választhatunk, ha gombócot szeretnénk készíteni.

 A tészta:

1kg burgonya
kevés só
1 tojás
15 dkg zsír /lehetőleg házi/
kb.20-30  dkg liszt                           

A héjában megfőzött burgonyát, még forrón megpucoljuk és áttörjük akár kétszer is, hogy szép , krémes anyagot kapjunk, hozzáadjuk a sót, tojást, zsírt, -a házi ,kisütött zsírnak utánozhatatlan íze van, ezért érdemes ezzel főzni ,sütni, akár sütemények tésztájába is használhatjuk- és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. És most hangsúlyoznám a lágy tésztát, nemcsak a gombócnál, hanem szinte minden házi készítésű tésztánál. Azt mondanám, ha lehet mindig fokozatosan lisztezzünk, mert a túl sok liszttel el is ronthatjuk a sütinket, vagy bármilyen tésztánkat.Tehát megvan a lágy gombóctésztánk, következik a nyújtás. Mindig alaposan lisztezzük meg az asztalunkat, ill. deszkánkat mert ez a tészta nagyon hajlamos a ragadásra. Úgy 10×10 kockákat vágunk ,de ez nem szentírás, igazítsuk a szilva méretéhez. Ha túl nagyok a gyümölcsök el is negyedelhetjük őket. Ami nem maradhat ki, az a fahéjas kristálycukor, egy kis kávéskanállal szórjunk a szilvára, majd gombócokat formázunk. Ez sajnos nem fog mindig tökéletesen sikerülni, de arra törekedjünk, hogy ne lógjon ki sehol a szilva. Eközben már fel raktatok egy nagyobb edényben vizet  a tűzhelyre ugye? :)
Kell bele egy kevés só és ha forr mehetnek bele a gombócok. Érdemes megvárni , míg az összes labdánk, fel jön a víz tetejére és még egy két percig hagyjuk had főjenek. Még mielőtt nekiállunk a tésztának, nem árt ha lepirítjuk a morzsát szép barnára, Figyelem! Nagyon gyorsan oda tud égni! Én egy kevés cukrot és pici sót is szoktam hozzátenni, majd ha szép barna kevés vízzel meglocsolom és fedőt teszek rá, hogy puhuljon. Most már csak annyi dolgunk van, hogy forrón beleforgatjuk a gombócokat a morzsába és azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!

Tipp: Gyerekeknek csináljunk egy pár darab kakaós gombócot is. A kakaós cukrot rakjuk a tésztára és próbáljunk úgy gombócot formázni, hogy a töltelék ne másszon ki belőle. Tapasztalataim szerint nagyon fogják értékelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése