Oldalak

2012. január 19., csütörtök

Töpörtyűs pogácsa




 Disznó vágás utáni napokban, nem maradhat el a friss töpörtyűből készült pogácsa. Persze a kedvenc hentesünknél is beszerezhetjük, mindenképp sikert aratunk vele.
 


Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg zsír
8-10 kk. só
5 dkg élesztő
2 tojás
3 dl tej
2dl tejföl
1 tojás a kenéshez
40-50 dkg töpörtyű



  A lisztet finom szitán, beleszitáljuk a kelesztő tálunkba. Ez egy fontos művelet, mert előfordulhat, hogy csomós a liszt, ill. ezzel a módszerrel máris levegőt juttatunk a tésztánkba.Közben egy kevés cukorral, meglangyosítjuk a tejet és belerakjuk az élesztőt, letakarjuk. Hozzámérjük a zsírt, természetesen, ha lehet itt is mindenképp házi zsírt használjunk, érdemes alkalomadtán megkóstolni a boltban kapható és az otthon kisütött közti különbséget. Belekerül a tejföl, a 2 tojás és a só. Ami a sót illeti, ez ízlés kérdése, ez egy nagyobb mennyiség, mindenképp kell a 8 kávéskanál só, de kóstoljátok meg a kész tésztát, ha sótlan, miután lekentük tojással, érdemes megsózni a tetejét. Az élesztős tejjel összegyúrjuk a tésztát és beleöntjük a maradék tejet is. Alaposan meggyúrjuk,lágy, teljesen sima tésztát kell kapnunk, nem ragadhat. Meleg helyen kelesztjük, ez 1-2 óra is lehet, a körülményektől függően. Majd kinyújtjuk és rákenjük a ledarált töpörtyűt, lehet vékonyan, vagy vastagon, ahogy szeretnétek.A hajtogatás következik 3-szor, 20 perces pihenőkkel, majd késsel kis kocka mintára bevagdossuk a tetejét, lekenjük tojással és kiszaggatjuk. Bármilyen méretű lehet, én most közepes nagyságúra készítettem. Forró sütőben 15-20 perc alatt elkészül, negyed óra után figyelgessük, nehogy nagyon kiszáradjon. A maradék töpörtyűből egyszerűen és gyorsan finom uzsonnára valót készíthetünk. A receptet itt találod

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése